yandex-izleme
FinansKredisi.com

Konut Kredisi Dosya Masrafı

2.830
Konut Kredisi Dosya Masrafı

Konut Kredisi Dosya Masrafı

Konut Kredisi Dosya Masrafı. 2014 yılında çıkan bir yönetmelik nedeniyle, kredi kullanan birçok kişiden konut kredisi dosya masrafı talep edilmektedir. Bu konut kredisi dosya masrafı, çekilmiş olan kredi tutarının en fazla binde 5’ine tekabül edebilmektedir. Bankalar konut kredisi dosya masrafı adı altında bu ücretten fazlasını yasal olarak alamamaktadırlar.

Bu nedenle konut kredisi dosya masrafı her tüketicinin karşısına çıkabilecek bir durumdur. Bu konuda bilinmesi gereken bir diğer durum ise dosya masrafı, ipotek ve ekspertiz masrafları, sigorta ücretleri, dosya masrafının içerisinde dahil değildir. Bu ücretler ise kredi tutarının dışında farklı bir yönetmelik adı altında alınmaktadır. Öte yandan dosya masrafının dışında kurumlara ödeme yapan bankaları, bu ödemeler neticesinde herhangi bir komisyon alamamaktadırlar.

Dosya masrafları, genel anlamda bankaların hazırlamış oldukları kredi dosyaları, kağıt giderleri ve bunlara benzer hizmetleri kapsayan bir ücrettir. Bankalar bu ücreti tüketici tarafından karşılamak adına böyle bir yönetmeliğin oluşmasına olanak sağlamaktadırlar. Ancak günümüzde bazı yollarla, bankaların tüketicilerden almış oldukları dosya masraflarını geri alabildikleri veya bu konuda hukuk yoluna başvurduklarını görebilmek mümkündür.

Konut kredisi dosya masrafı 2021 yılında, bazı bankalar için önceki dönemlerde aynı iken, bazı bankalardan değişim gösterebilmektedir. Ancak bankalar sadece çekilen kredi miktarının binde 5’i kadar bir ücret alabilmektedir. Bu nedenle taban fiyatın sabit olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Öte yandan konut kredisi kullanırken sizden dosya masrafı talep etmeyen bankalarında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bankalardan yararlanarak sizde konut kredisi alırken dosya masrafı ödemekten kurtulabilirsiniz.

Konut Kredisi Dosya Masrafı Hesaplama

Konut kredisi alırken, dosya masrafı gibi bir ücretin sizden talep edilmesi durumu ile karşı karşıya kalabilmeniz mümkündür. Bu ücret, bankaların tüketicilerden kredi almadan önce talep ettiği bir ücrettir. Bu nedenle ödemek zorunda kalma durumunuz söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle konut kredisi almadan önce mutlaka ödeyeceğiniz dosya masrafı hakkında araştırma yapmanız gerekmektedir. Bunun içinde konut kredisi hesaplama araçlarının karşınıza çıktığını söylemek mümkün olacaktır. Talep edilen kredi miktarının binde 5’i kadar alabilecek olan dosya masrafı, bu oran sayesinde maksimum olarak hesaplanabilmektedir.

  Konut Kredileri: Dosya masrafı, expertiz (Tam Bilgi)

Konut kredisindeki dosya masraflarına örnek verecek olursak; 20.000 TL tutarında kredi kullanacak olan bir tüketici, bu durumda maksimum 100 TL kadar konut kredisi dosya masrafı ödemektedir. Bu tutar bir tüketicinin en fazla ödeyeceği tutardır. Bankanın bu tutar dışında, yani binde 5’ini geçen bir tutar talep etmesi durumunda, tüketicinin bu ücretin yasal olmadığını bilmesi oldukça önemlidir.

Yine bu konuda 100.000 TL kadar kredi çekmek isteyen bir tüketici, bu konuda maksimum olarak 500 TL kadar bir konut kredisi dosya masrafı ödemekle yükümlüdür. Öte yandan 200.000 TL kadar çekilecek olan kredi tutarında, tüketici olarak bankaya maksimum 1.000 TL gibi bir ücret ödemekle yükümlü olduğunuzu söylemek isteriz.

Konut Kredisi Ek Masrafları

Konut kredisi alırken, bankalar sizden birtakım ücretler talep etmektedir veya bu ücretleri kredinize dahil edebilmektedir. Bu ücretlere konut kredisi ek masrafları adını verebilmek mümkündür. Sizden talep edilen bu tutarlar, konut kredisi dosya masrafı ücretinin dışında istenen miktarlardır.

Bu nedenle dosya masrafından ayrı tutmak gerekmektedir. Bankalar öncelikle sizden 450 TL ile 600 TL arasında değişen bir ekspertiz ücreti talep edebilmektedir. Öte yandan avukat ücreti olarak ise 150 TL ile 200 TL arasında bir ücretin talep edildiğini söylemek mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra DASK ve konut sigortası adı altında ise evin metrekaresine göre ve konumuna göre farklı fiyatlar talep edilebilmektedir. Bu ücretlerden bankalar herhangi bir komisyon ücreti alamazlar ve bu ekstra masraflar bankalar tarafından gerekli kurumlara yatırılmaktadır.