yandex-izleme
FinansKredisi.com

Devlet Bankaları (Detaylı Araştırma)

2.562
Devlet Bankaları (Detaylı Araştırma)

Devlet Bankaları

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.

Ziraat Bankası Türkiye Cumhuriyet devlet bankaları içinde bulunan en büyük atm ve şube network’une sahip olan ve en fazla tercih edilen eski ve köklü bir devlet bankası. Kuruluşu Osmanlı Devleti dönemine ait 1863 senesinde Mithat Paşa tarafından faliyet’e geçirilmiştir. Şuanda 154 yaşında olan devlet bankaları arasında en çok geçmişe ait Ziraat Bankası devlet bankaları kurulduğu dönemde ismi Memleket Sandıkları olarak belirlenmişti. Kuruluş döneminde Pirot adlı Sırbistan’da bulunan bir kasabada kurulan Ziraat Bankası Osmanlı Devlet döneminden sonra Ankara Ulus’a taşındı tarihi merkez binasıyla hizmetine devam etmekte.

http://www.ziraat.com.tr/tr/Bankamiz/Hakkimizda/Pages/BankamizTarihcesi.aspx

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Halkbank 1933 yılında kanun çıkartılarak 1938 yılında kurulmuştur. Kuruluştaki destekçi ve başlangıç Ulu Önder Atatürk’ün “Küçük esnafa ve büyük sanayi erbabına muhtaç oldukları kredileri kolayca ucuza verecek bir teşekkül vücuda getirmek ve kredinin normal şartlar altında ucuzlatılmasına çalışmak da çok lazımdır” ile “Siz sanatkarların ufak dükkanları yerine muhteşem fabrikalar yapıldığını gördüğüm gün, mutluluğum en yüksek derecesini bulacaktır” deyişi ile başlamıştır. 1938-1950 yılları arasında finansman sağladığı kredi hizmetlerini yürütür. Günümüze yaklaşırken ise 1992-2006 yılları arasında  1992 yılında Türkiye Öğretmenler Bankası (Töbank), 1993 yılında Sümerbank ve 1998 yılında ise Etibank gibi bankalar devlet bankaları olan Halkbank’a devredilir böylece inanılmaz bir gelişmeye adım atılmış olur.

https://www.halkbank.com.tr/channels/1.asp?id=932

Türkiye Vakıflar Bankası

Türkiye ‘de genelde insanlar tarafından Vakıfbank olarak bilinsede aslında ismi Türkiye Vakıflar Bankası olarak devlet bankaları arasında yer almaktadır. Vakıfbank 1954 yılında kurulmuş ve bu gün ise 2014 yılı raporuna göre Türkiyenin aktif büyüklüğü açısından rapor edilen verilere göre en büyük 7. bankasıdır. Genelde emekliler maaşlarını alma veya diğer tüm işlemlerini bu devlet bankaları üzerinden gerçekleştirirler.

  Memura Özel Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

http://www.vakifbank.com.tr/hakkimizda.aspx?pageID=182

Devlet Bankaları

Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar Devlet bankaları ve özel bankalar olarak sınıflandırılır. Ülkemizde toplamda 54 adet banka bulunur. Günümüzde bankacılık sektörü Türk Mali sektörünün yüzde 88,5’ini oluşturur. Bankaların toplam mevduatı 2021 itibari ile 4 Milyar 200 Milyon Türk lirası olmuştur ve bu rakamları milli geliri geride bırakmıştır. Devlet bankaları ile özel bankaların işleyiş sistemleri gözle görülür derecede farklıdır. Devlet bankaları mevduat ve kredi fonunu dengede tutmayı hedeflerken özel bankalar böyle bir hedefle ilerlemez.

Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankaları içinde en bilinen bankalar Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’tır. Ancak ülkemizde kamuya ait toplam 7 adet Devlet Bankası vardır. İşte Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların listesi ;

  • T.C Ziraat Bankası
  • T.C Ziraat Katılım Bankası
  • T.C Vakıfbank
  • T.C Vakıf Katılım Bankası
  • T.C Halkbank
  • T.C İller Bankası(Kamusal sermayeli Yatırım Bankası)
  • T.C Türk Eximbank(Kamusal Sermayeli Yatırım Bankası)
  • T.C Türkiye Kalkınma Bankası(Kamusal Sermayeli Yatırım Bankası)
  • T.C Birleşik Fon Bankası(Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Devredilen Bankalar)

Kredi Çekebileck Devlet Bankaları Hangileridir?

Devlet Bankası olarak toplam 7 adet banka vardır ancak bankaların hizmet alanları farklı olduğundan, kredi işlemleri için bu bankalardan yalnızca üç tanesi kullanılabilir. Bunlar;

  • Ziraat Bank
  • Vakıf Bank
  • Halk Bank

Yukarıda saydığımız üç banka aynı zamanda Türkiye’de Kamu Mevduat Bankalarıdır. Bu bankalar Mevduat bankası kapsamında hizmet verir. Özel bankalar gibi kişi ya da kurumlara ait değil devlete ait olarak mevduat hizmeti sunar.

Ziraat Bankası

En bilinen devlet bankasıdır. Ülkemizde kurulan ilk bankadır aynı zamanda Ziraat Bankası,1863 yılında kurulmuş ve o günden bugüne hizmet verir. Devlet bankaları içinde en çok tercih edilen bankadır, diğer özel bankalara göre daha düşük faiz imkanları sunar.

  Akbank Sim Bloke Kaldırma

Halk Bankası

Halk Bank’ın kuruluş amacı kurulduğu dönemde yani 1933’te sanayiye ve ticaret alanlarına destek vermekti. İlerleyen zamanla birlikte ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi ve diğer türlerde hizmet vermeye başladı. Uygun faiz oranları ile müşteri ihtiyaçlarına çözüm olmaya başladı.

Vakıfbank

Türkiye Vakıflar Bankası olarak da bilinir, Adnan Menderes tarafından 1954’te kurulmuştur. Türkiye’de Devlet bankası olmasının yanı sıra yurt dışında Avusturya, Almanya, Kıbrıs, Amerika, Bahreyn ve Irak’ta şubesi vardır.

Kamu Katılım Bankaları

Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası devlet tarafından desteklenen katılım bankalarıdır. Bu bankaların işleyiş sistemi işe şöyledir;  Faizsizlik prensibi ile çalışırlar, tasarruf sahiplerinden fon toplar ve bu fonu ticaret ve sanayide işletir. İşlenen fonlardan elde edilen zar veya zarar fon sahipleri ile paylaşılır.

Ziraat Katılım Bankası

Ziraat Katılım Bankası 2015 yılında hizmete girmiştir ve açılış sermayesi 675 Milyon TL’dir. Ziraat Katılım Bankasında ilk hesap açan kişi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Günümüzde Ziraat Katılım Bankasının ülke genelinde toplamda 45 adet şubesi vardır.

Vakıf Katılım Bankası

Vakıf Katılım Bankası da Ziraat Katılım Bankası gibi 2015 yılında kurulmuştur. Vakıf Katılım Bankasının açılış sermayesi 805 Milyon TL’dir. Banka’nın yüzde 99’luk sermayesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne kalan yüzde 1’lik kısım Bayezid Han-ı Sani Vakfı, Murad Paşa bin Abdusselam Vakfı ve Mahmur Han-ı Evvel Bin Mustafa Han Vakfına eşit olarak bölünmüştür.

Kalkınma ve Yatırm Bankaları

Bu bankalar da mevduat bankasıdır ancak, hem resmi kuruluşların hem de özel kuruluşların yatırımları için finans sağlamak amacıyla görev alırlar. Katılım bankalarının aksine mevduat fonu almazlar.

Türk Eximbank

1987 yılında kurulmuştur ve Türkiye İhracat Kredi Bankası olarak bilinir. Kurulma amacı ihracatı geliştirmek, ihracatçılara, imalatçılara, yurt dışında iş yürüten mühendis ve müteahhitlere ve girişimcilere nakit, kredi, sigorta gibi olanaklar sağlar.

  Yabancı Sermayeli Bankalar Nedir? Yabancı Sermayeli Bankalar Hangileri?

İller Bankası

İlbank olarak da bilinen bankanın kuruluş sermayesi 15 Milyon TL’dir. 1933 yılında kurulmuştur. Bu bankanın kuruluş amacı ise il özel idarelerine ve belediyelere fon ve kredi sağlar.

Türkiye Kalkınma Bankası

Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası olarak bilinir,1975 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Hizmet verdiği alanlar; sanayi, turizm, eğitim, enerji ve sağlık gibi sektörlerdir. Bu alanlarda hizmet veren özel veya kamu kurumlarına finansman sağlamaktır amacı.

Fona Devredilen Bankalar (Tmsf Bankaları)

Birleşik Fon Bankası ve Adabank’tır. Bu bankaların amacı diğer bankalar tarafından yürütülen faaliyetlerde yolsuzluğu önlemektir. Kurulan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile tasarruf sahiplerinin haklarını korur. Yolsuzluk yaptığı tespit edilen bankalar bu fona dahil edilir ve kamuya bağlı olarak faaliyetlerine devam ederler.

Yukarıda da anlattığımız gibi ülkemizde 7 adet Devlet Bankası bulunur. Bunların her birisi farklı amaçlara hizmet etmek gayesi ile açılmıştır ve yıllardır açılış gayeleri ile ülkemize hizmet verirler. Devlet bankalarını en iyi olarak sınıflandırmak pek mümkün değildir, dönem dönem bazı bankalar avantajlı kampanyalar sunar. Ancak piyasa hareketliliği sürekli olarak devam ettiğinden bir dönem avantajlı görünen koşullar başka dönemde dezavantaj olarak değerlendirilebilir.