yandex-izleme
FinansKredisi.com

Konut Kredisi Ekspertiz Haklarınızı Bilin!

5.539
Konut Kredisi Ekspertiz Haklarınızı Bilin!

Konut Kredisi Ekspertiz

Konut Kredisi Ekspertiz işlemi sizin için hayati önem taşımaktadır. Her insanın en büyük hayali kiradan kurtularak güzel bir eve sahip olmaktır. Bu yüzden pek çok kişi finansal kuruluşlarına başvuruda bulunarak ev hayalini gerçeğe dönüştürmeye çalışır. Günlük yaşantımız içerisinde artık ev sahibi olmanın yolları da sanıldığı kadar zor değildir. Fakat konut kredisi alabilmeniz adına ise ilk öncellikle satın alacağınız evin ekspertiz sürecinden geçmesi gerekmektedir.

Tabi ki ilgili kişilerde ilk olarak Konut Kredisi Ekspertiz ne zaman başlıyor merak etmektedir. Hatta bunun araştırmasına bile giren pek çok vatandaşımız bulunuyor. Konut kredisi başvurusu yaptıysanız başvurunuz ön onay alacaktır. Gerekli tüm belgeleri hazırlayıp bankalara da başvurduğunuz andan itibaren ekspertiz süreci de başlamış olacaktır. Konut kredisi ekspertiz sürecinden geçmesinin belli başlı birçok nedenleri bulunuyor. Konut kredisi ekspertiz sürecinin başlıca beklentileri şöyledir:

Bu nedenlerin başında ise konut kredilerinde kullandırım oranının olmasına bağlı bir durumdur diyebiliriz. Gelen kalan tutar için ise mutlaka peşin olması gerekmektedir. Değer biçme işlemi diğer bir ifadeyle ekspertiz ise bağımsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır diyebiliriz.

Bağımsız ekspertiz kuruluşları tam da bu aşama da uzmanları evinize getirerek evin gerçek değerinin belirlenmesine yardımcı olur. Krediniz ise belirlenmiş olan tutarlar üzerinden verilmiş olacaktır. Evin değerinin belirlenmesi artık son derece önemli bir konuyu ifade ediyor. Kimi zaman ev ekspertiz raporunda hatalı durumlar yaşanabiliyor. Hatalı Ekspertiz Raporu oldukça kritik bir durumdur. Kişinin hiç ama hiç istemediği bu durumun önüne en güzel şekilde geçebilmesi adına itiraz yapabilme yetkisi verilmektedir.

Evin Değerinin Belirlenmesi

Gel gelelim işin en önemli noktalarından birisi de evin değerinin belirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz. Konutun yaşı ve metrekaresi, konutun durumu, konutun inşaat maliyeti, konutun çevresinde yer alan diğer konutların durumu evin değerinin en hızlı şekilde belirlenmesine yardımcı olacak önemli konuların başında yer alıyor diyebiliriz. Yapılacak olan bu tür ekspertiz incelemeleri sonucunda ise tapu dairesine giderek konutun tapusu incelenmeye çalışılır. Tapu üzerinde aynı zamanda iltifak ya da ipotek gibi durumların olup olmadığı inceleme altına alınmaya çalışılır.

Konut Ekspertiz Raporu Hazırlama

Son dönemde en sık sorulan soruların başında ise konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır sorusu olduğunu söylememiz mümkündür. Günümüzde herkes konut sahibi olmak isterken almak istediğiniz konut için bankanın kredi verebilmesini sağlayan uzman kişiler evin incelemesini yaparak evin piyasa değerini hesaplamaya çalışır. Bu sayede satın almayı düşündüğünüz evin değeri ne kadar olduğunu da öğrenmiş olunur. Piyasa değerinin tespit işlemi ise günümüz koşullarında eksper raporu adıyla bilinmektedir.

Fakat bankaların hepsi mevzuat sebebi dolayısıyla eksper değeri verilen bir evin raporunu kesinlikle paylaşamazlar diyebiliriz. Hiçbir banka bu tür rapor paylaşımı yoluna gidemez. Hal böyle olunca da vatandaşlarımızın çoğu ev satın almak isterken doğal olarak ekspertiz nedir, ne işe yarar, rapor nasıl hazırlanır gibi soruları da beraberinde sormakta ve sorularına bir an önce yanıt bulmaya çalışmaktadır.

  Konut Kredisi Faizleri

Konut kredisi almayı düşünen vatandaşlarımızın ilk olarak mutlaka banklara başvurarak konut kredisini almaları sağlanması gerekiyor. Bankalar yapacağınız kredi başvurunuza olumlu şekilde yanıt vermesinin ardından ise hemen devreye ekspertiz süreci girmeye başlıyor.

Rapor aşamasında ise ilk olarak taşınmaz inceleme altına alınıyor. Sadece bununla sınırlı kalınmayarak aynı zamanda, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti, emsal karşılaştırma gibi yöntemlerinde incelemeleri yapılmaya başlanıyor.

Tüm bu işlemlerin sonrasında ise taşınmazsın ipotek, şerh, irtifak hakları olmadığı gibi durumlar araştırılırken diğer yandan da taşınmazların sorun oluşturacak durumları var olup olmadığı inceleme altına alınıyor. İş rapor aşamasına geldiği vakit ise, bankanın rapor formatına en uygun şekilde ekspertiz raporlanması gerçekleşiyor.

Eksperler tarafından yazılıp tüm kontrollerinin hemen yapılmasının ardından ilgili bankaya raporlar gönderiliyor. Bankalar, gelen raporları inceleyip, onaylamış olduğu kredi tutarını da müşterilerine sunuyor. Bu sırada müşteriden bankadan ipotek tesisine ilişkin tüm belgeleri alarak tapu dairesinin yolunu tutuyor. Satış ve ipotek tesisi işleminden sonra ise banka istenen ödemeyi satıcıya yaparak işlemin sonlandırılmasına en iyi şekilde yardımcı oluyor.

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkıyor?

Bankalar tarafından konut kredilerine ilişkin olarak kredi kararı verebilmesi adına artık ekspertiz süreçlerine ihtiyaç oldukça fazla duyulmaya başlanır. Özellikle evin kredi tutarı kişinin maddi gelirini aşacak olmaması gerekiyor. Bu konuda bankalar son derece titiz bir çalışma ortaya koymaktadır.

Kısaca tabir edilmek gerekirse ödeyebileceğiniz miktar ile aylık gelirinizin de birbiri ile mutlaka uyumlu olması gerekiyor diyebiliriz. Evin tutarının belirlenmesi ise daha çok satın alınacak olan ev için il, ilçe, evin kaç senelik olduğu araştırılmaktadır. Sadece konut ile ilgili olmayarak evin çevresinde bulunan konutlarında değerinin belirlenmesi konusunda son derece önemli b ir faktör oluşturduğunun altını çizmemiz mümkündür.

Bankaların çoğu artık kredi kullanarak ev satın almak istediğiniz de ekspertiz raporunun da olmasını talep ediyor diyebiliriz. Standart olarak ise evin değerinin %75’lik dilimi kullanılabilmektedir. Çoğu zaman tapu bilgilerinin yanı sıra evin mevcut durumuna bağlı olarak raporlama gününde birtakım değişiklikler olduğu görülebiliyor.

Eğer ki satın alınmak istenen evin değerine göz attığımızda ekspertiz raporuna göre daha aşağı görünüyorsa da bankaya daha fazla peşinat ödenmesi gerektiğinin altını çizmek gerekiyor. Konut ekspertiz raporu evin değerinin en hızlı yoldan belirlenmesi adına son derece önemli olduğunu söylememiz mümkündür.

  Yeni Evim Projesi Kredi Hesaplama

Doğal olarak evin değerinin belirlenmesi adına önemli olan rapor hakkında da pek çok sorular gelmeye başlanıyor. Bu soruların başında ise konut ekspertiz raporu kaç günde çıkar sorusu olduğunu söylememiz mümkündür.

Bu durum her ne kadar değişkenlik göstermiş olsa da genel bir ifadeyle 1 ya da 3 günü gibi bir süreç içerisinde çıkıyor diyebiliriz. Bankaya ulaşan raporlar doğrultusunda banka, kredi ile ilgili olarak kesin kararını belirtmiş oluyor. Eğer ki kredi talebi banka tarafından onaylanırsa kredinin kullandırımı yapılabilmesi adına bu sefer tapu ipotek işlemleri devreye girmeye başlıyor. Banka evi satacak olan kişiye hesap açarak hemen ödemesini gerçekleştiriyor.

Konut Ekspertiz Raporu Sorgulama

Günümüz koşullarında artık teknolojinin hayatımızın akışı içerisinde yer etmesiyle birlikte teknolojinin tüm nimetlerinden hız kesmeden yararlanmaya devam ediyoruz. Üstelik artık finansal konularda da teknoloji ve internet yoluna başvurarak öğrenmek istediğimiz birçok bilgiye de en hızlı yoldan ulaşma başarısını elde ediyoruz diyebiliriz. Konut Ekspertiz rapor sorgulama işlemlerini de bundan böyle dilediğiniz an gönül rahatlığı ile yapabilme şansına sahip olacaksınız.

Konut Ekspertiz Sorgulama ile raporunuzun ne zaman çıktığını, evin piyasa değerini öğrenebilirsiniz. Fakat tam olarak eksperler tarafından hazırlanmış olan raporlara ulaşamazsınız. Dilediğiniz an hızlı sorgulama yoluna başvurarak artık istediğiniz bilgiye de en hızlı yoldan artık ulaşma başarısını elde edebilirsiniz. Böylelikle bankaya raporunuzun kaç günde ulaşmış olduğunu öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

Konut Ekspertiz Raporu Alabilmek İçin Hangi Belgeler Gerekli ?

Konut Ekspertiz Raporu alabilmek için gerekli belgeler neler olduğunu soran kişiler için şunlar mutlaka bulunması gerekiyor. Gelir Belgesi, Serbest meslek olarak çalışan kişiler içinde vergi levhası, İkametgâh belgesi, Nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmekledir. Konut Ekspertz Rapor geçerlilik süresinin ise her ne kadar kanunlarca bir hükme bağlanmamış olsa bile genellikle altı ve 1 yıl gibi süre zarfı içerisinde güncelliğini kaybettiriyor. Eğer ki raporun süresi dolarsa da o zaman raporun yeniden güncellenmesi gerekmektedir.

Konut Ekspertiz Raporu Süresi ?

En geç 1 yıl içerisinde konut ekspertiz raporu süresi dolabiliyor. Eğer ki konut ekspertiz raporunuzun süresi dolarsa da yeniden güncellenmesi gerekiyor. Çünkü bu durum raporun güncelliğinin kaybolmasına neden oluyor. Böyle durumda da yeniden raporun güncellenmesi gerekmektedir.

Konut Ekspertiz Raporuna İtiraz

Ekspertiz raporuna itiraz edilebilmesi için ise mutlakakişinin banka ve ekspertiz şirketine mutlaka dava açması gerekiyor. Eğer ki açılacak olan dava sonucunda mahkeme tüketiciyi haklı görürse görevlendirmiş olduğu ekspertizleri yeniden eve göndererek tespitin yapılmasını sağlayacaktır.

Ekspertiz Raporları,uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından hazırlanma sürecinden geçmektedir. Fakat tüketicilerinde itiraz etmek adına dava açma hakkına sahip olduğunun altını çizmemiz mümkündür. Böyle durumda mahkeme hangi kişinin haklı olduğunu saptamaya çalışır ver bir karara bağlar.

  Konut Kredisi Balon Ödeme

Kimi zaman eksperler tarafından hazırlanmış olan raporlarda da tüketiciyi memnun edecek sonuçların da ortaya çıkmadığını gördüğümüz zamanlar olabiliyor. Eksperler evinizi gelip inceleme yaptıktan sonra hazırlamış olduğu rapor sonuçları da isteneni tam manasıyla veremeyebiliyor.

Evin değeri alacağınız fiyatın çok altında bir tutara sahipse böyle durumlarda itiraz edebilme hakkın sahip olacaksınız. Evin değerinin alacağınız fiyattan düşük olması tabi ki hiç kimsenin de hoşuna gidecek bir durum değildir. Eksperler tarafından raporlar hazırlanırken genel olarak şu tür unsurlara dikkat edilmeye çalışılmaktadır. Gayrimenkülün açık adresi, gayrimenkulüm lokasyonu, Kaç yaşında olduğu, gayrimenkülün alanı, Fiziki Durumu, Ulaşım Özellikleri, Konutun alt yapısı inceleme altına alınmaya çalışılmaktadır.

Konut Ekspertiz Ücretleri Ne Kadar?

İşin bir de maddi boyutunu irdeleme altına almamız gerekiyor. Ekspertiz, taşınmaz olan malların piyasa değerini belirleyen uzman kişilerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Doğal olarak evin tüm geniş çaplı incelemelerini yaparken de bunu karşılıksız olarak gerçekleştirmiyor.  Sizden birtakım ücretler talep ediyor. Konut Ekspertiz Ücretleri ne kadar olduğu da vatandaşlarımızın artık kıllarında yer ettikleri soruların başında yer alıyor.

2021 Yılında alınan ücretlere göz attığımız da ise tam tamına 415 TL gibi bir rakamı ödemek zorunda kaldıklarını görmüş oluyoruz. Evin değerini belirlemeye en hızlı şekilde yardımcı olan uzman lisansa sahip olan ekspertizlere yapmış oldukları bu çalışmalar doğrultusunda d doğal olarak birtakım ücretler vermek zorunda kalıyoruz.

Çağımızda artık nereye bakarsak bakalım herklesin ev sahibi olma umutları içerisinde yer aldığını görebiliyoruz. Ev sahibi hayali ile yaşamını sürdüren çoğu kişiler artık hiç bekleme yapmadan da ilk iş olarak bankaların yolunu bir an önce tutmaya başlıyor.

Bankalar konut kredisi başvurusu için öncellikle vatandaşın ödemelerini nasıl yapabileceği konusunda bir araştırma içerisine giriyor. Eğer ki aylık geliri evin piyasa değerine uygunsa o zaman banka tarafından da kişiye en uygun şekilde kredi imkânı sağlanmış oluyor.

Bankaların konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara sağladıkları bu durumun olumlu şekilde sonuçlanmasının hemen ardından ise bu seferde ekspertiz işlemleri devreye girmeye başlıyor. Ekspertiz sürecinin uzmanlar tarafından bir an önce başlatılması adına ise ilk öncellikle bankalar tarafından da kredi onayının devreye mutlaka girilmesi gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Banka olumlu onayının ardından ise bu sefer taşınmaz gayrimenkulün geniş çaplı incelemeleri hemen başlatılmış olacaktır diyebiliriz. Konut kredisi ekspertiz makalemizin sonuna geldik. Konut kredisi ekspertiz süreci makalede olduğu gibi işlemektedir.