yandex-izleme
FinansKredisi.com

Bankadan Satılık Araçlar 2023

4.957
Bankadan Satılık Araçlar 2023

Bankadan satılık araçlar 2023 yılında araştırma yapılan konuların başında yer almıştır. Ekonomik problemler, araçların vergi oranı gibi birçok detay araçların fiyatlarını yüksek oranda arttırmıştır. Sıfır araç almak hayal haline gelmişken 2.el araba fiyatları da dudak uçuklatmaktadır. Birçok insan tıpkı ev olduğu gibi bir araç sahibi olmanın hayalini yıllarca taşımaktadır. Gününüzde 2.el araç almak oldukça zorlanmış insanlar daha uygun araç alabilecekleri yerlerin araştırması içine girmiştir. Bankalar bünyesinde 2.el araç satışı yapmaktadır. Bankaların sunmuş olduğu bu imkan piyasanın çok altında bulunan fiyatlarla gerçekleşmektedir.

Bankalar Neye Göre Araç Satışı Yapmaktadır?

Bankaların 2.el araç satışı yapması yıllarca gerçekleşen bir olaydır. Fakat bankadan satılık araçlar 2023 yılında tavan yapmıştır. Çeşitli borçlardan ötürü icra ile karşılaşan bireylerin çeşitli değerli eşyalarına el konulmakta ve banka tarafından satışı yapılarak borcun ödenmesi sağlanmaktadır. Bunlardan biri ve en çok icralık olanlar arasında araçlar yer alır. Bu araçlar hızlı bir satış işlemi görmesi için çok uygun fiyata banka tarafından satılır. Bankanın satışa sunmuş olduğu araçlarda hemen hemen bütün araç modelleri bulunmaktadır. Aralarında çok iyi durumda olan piyasanın oldukça altında fiyatlarla satılmaktadır. Araba tutkunları ve yıllarca araba alma hayali kuranlar ilgili bankanın araç satışları kısmından modelleri inceleyip bütçesine uygun olan araçları alabilirler. Bankalar tarafından satışa sunulan araç çeşitlerinden bir kaçı şöyledir;

  • Minibüs
  • Otobüs
  • Traktör
  • İş makineleri
  • Tır
  • Motosiklet
  • Binek otomobiller

Hemen hemen her motorlu taşıtlara ait çeşitlere bankalar tarafından icra konulur. Bu araçların sabit bir fiyatı bulunmaz. Çünkü bu tarz araçların satışı açık arttırma ile gerçekleşir. Bankalar belirli bir gün ve saat belirleyerek araçları açık arttırma ile satar. Bu yüzden bankadan araç almak için bu açık arttırma günleri yakından takip edilmelidir. Bu araçların satışı her ilde yer almaz. Belli başlı illerde bu araçların satışı banka tarafından yapılır. Bankadan satılık araçlar 2023 yılında en çok şu üç ilde satışı gerçekleşmektedir;

  • Ankara
  • İstanbul
  • İzmir
  • Bursa

Bu illerin dışında ki illerin bazılarında da bankalar tarafından icralık araçların satışı yapılmaktadır. Fakat bu 4 şehir nüfus bakımından daha büyük olduğu için yukarıda yer alan illerde araç satışları daha fazla gerçekleşir. Bankalar tarafından satılan icralık araçların satışı yapılırken herhangi bir özellik aranmaz. 18 yaşını doldurmuş herkes bu açık arttırmalı satışına katılabilir. Her banka bunu yapabilir fakat genellikle bu satışı Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbankası yapmaktadır.

Bankaların İcralık Araçlarına Nasıl Başvuru Yapılır? Şartları Nedir?

Bankaların icralık olan kişilerden almış olduğu arabaların satışında kişi ayrımı yapılmaz. Bazı araç satım işlemlerinde genellikle oto galeri işletme sahibi aranır. Bu durum bu tür satışta geçerli değildir. Her meslek grubundan hatta çalışmayan insanlar dahil bu satış işlemine katılabilir. Fakat her alanda olduğu gibi icralık araçların satışında da bazı şartlar bulunur. Bu şartların hepsinin yerine getirilmesi yada uyulması istenir. Acık arttırma ile satıldığı için şartları sağlayıp en yüksek parayı veren kişi arabayı satın almaktadır. Bu yüzden bu tarz açık arttırmalı icralık araba satışlarında renkli görüntüler çıkmaktadır. İcralık bankadan satılık araçlar 2023 yılında güncel olarak istenen ve sağlanması istenen şartlar şöyledir;

 

  • Bankalar icralık araba satışı yaparken bir ihale internet sitesi oluşturur. Bireylerin öncelikle bu siteye girerek kayıt yaptırması gereklidir. Bu uygun fiyata araç sahibi olmak için atılması gereken ilk adımdır.
  • Bankalar 2.el icralık araçlarının satışı sırasında bireylerden teminat almaktadır. Bu teminat ödeneği bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Teminat oranı maksimum %6 minimum %3’tür. Banka bu oranlar arasından istediğini seçerek teminatta bulunur. Örneğin; X Bankası 150.000 TL değerinde olan bir araç için %6 oranında teminat istediği zaman kişinin bankaya 9.000 yatırması gereklidir. Y Bankası yine 150.000 TL değerinde ki bir araba için %3 oranında teminat isterse ödeyeceği teminat tutarı 4.500 olmaktadır. Teminat ödemeden satışlara katılmak mümkün değildir.
  • İhaleye katılan kişi banka tarafından düzenlenen satış sözleşmesi ve taahhütname imzalaması gerekir.
  • Son olarak bankanın ihale satış sitesine giriş yapmak için bireylerin kullanıcı adı ve şifre alması gereklidir. Bunu almak için ise öncelikle teminat bedeline ait dekont, nüfus cüzdanı ve satış şartnamesin bir fotokopisi gereklidir.

Yukarıda yer alan bütün şartlar yerine getirilip teminat verildikten sonra bankaya teminat ödemiş olan arabanın ihalesine artık katılına bilir. Böylelikle istenilen 2. El araçlara daha uygun fiyatlarla sahip olunmuş olacaktır. Kişiler bir değil birden fazla aracın ihalesine katılabilir. Tabi her bir aracın fiyatına göre teminat ödemiş olması gereklidir. Eğer ihale sonucunda ihaleyi başka biri alır ise bireyler bankaya yatırmış olduğu teminatları geri alabilirler.

  Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hesaplama

İcralık Araç Satan Bankaların Listesi ve Adresi

Bankadan satılık araçlar 2022 yılında büyük bir patlama yaşamış ve kişiler araçların satıldığı siteyi araştırmaya başlamışlardır. Bu sistem teknoloji hayata uygulanmadan önce reel olarak yapılmaktaydı. Ama teknolojinin gelişmesiyle artık günümüzde internet üzerinden bu tarz ihalelere katılmak mümkün olmaktadır. Her banka araç ihalesi için ayrı bir site oluşturur. Yani bankalar tarafından düzenlenen icralık 2.el araçların satışı genel olarak bir site üzerinden değil ayrı ayrı siteler üzerinden gerçekleşir. Bankaların çoğu icralık değerli unsurların satışını yapmaktadır. Fakat hepsi araba satışı gerçekleştirmez. Genellikle satışlar ev ve arsa üzerine gerçekleştirilir. Türkiye’deki şuan icralık araçları ihale ile saran 6 banka bulunmaktadır. Bu bankaların ihale yaptığı internet siteleri birbirinden farklıdır. İşte o bankalar ve o bankalara ait ihaleli araç satış adresleri;

  1. TEB https://bit.ly/3eC562Q
  2. DENİZBANK https://bit.ly/3uDkh1B
  3. VAKIFBANK https://bit.ly/3o5XrNJ
  4. ZİRAAT BANKASI https://bit.ly/31ESZfr
  5. YAPI KREDİ https://bit.ly/3txZn2p

İcralık olarak araç satışı yapan tüm bankaların listesi ve internet sitesi yukarıda ki gibidir. Yukarıda yer alan bankaların icralık olarak araç satışları İNTİGO sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Yani kısaca hepsinin ihaleye başvuru yolu da aynıdır. Bankaların genel olarak istediği şartların hepsini sağlayan bireyler ihaleye katılım için şifre oluşturdu ise, ihaleye aşağıdaki adımları takip ederek katılabilir.

 

  • Teminat bedeli ödemiş olunan araç için hangi bankadan şifre alınmış ise yukarıda yer alan internet sitelerinden ilgili olan bankanın adresine gidilir.
  • Açılan internet sitesinde çıkan ekranda yer alan SİSTEME GİRİŞ butonu tıklanır
  • Bankadan alınan kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılır . En son gelen güvenlik kodu girilerek GİRİŞ YAP butonuna tıklanır
  • Sisteme girildiği zaman ihalesine katılacak olan araca fiyat teklifinde bulunulur. Bu fiyat teklifi minimum 500 TL olması gereklidir. 500 TL aşağısında fiyat teklifi yapmak mümkün değildir bu fiyat en alt sınırdır.
  • Fiyat teklifinde bulunduğu zaman eğer ilk defa teklifte bulunuyorsa anında ihale bitiş süreci başlar. Şayet ihale süreci başlamış ise ihalenin bitiş tarihinde herhangi bir değişiklik yaşanmaz.
  • İhale süresi bitene kadar kişinin vermiş olduğu fiyatın üzerine fiyat teklifi çıkmazsa ihale kişide kalır. Eğer üstünde bir fiyat olursa kişinin yeniden fiyat teklifinde bulunma hakkı vardır.
  • İhale bitiş süresine kadar kişi en yüksek teklifi vermeyi koruduysa icralık aracın ihalesini kazanmış olur.
  • İcralık aracın teklifi kazanılması durumda ise 15 günlük gibi bir süre tanınır. Tanınan bu süre içerisinde ihalesine katılınmış olan bankaya gidilmesi gerekir. Bankaya gidildiği zaman aracın ihale sonrası kalan ödemesi yapmalıdır.
  • Bu ödeme sonrasında alınacak dekontla icralık aracın satışın yapılacağı banka şubesine giderek, noterden devir teslim işlemleri tamamlanabilir.
  • Böylece icralık olarak ihale üzerinden 2. El araca sahip olunmuş olunur. Geri kalan nakit ödemesinde zorluk çekilmesi durumunda ise banklar araç sahiplerine bu konuda da yardımcı olmaktadırlar. Sağladıkları imkanlar arasında 2.el araç kredisi yer alır.

 

Bütün bu işlemlerin tamamlanmasının ardından artık hayali kurulan 2.el araçlara sahip olunmuş olunur. Bu her bakımdan kişiye olumlu yansımaktadır. Araştırmalara göre bankadan satılık araçlar 2023 yılında büyük bir talep görmüş ve bankalara araç sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmıştır. Bazı ticari işlerle uğraşan işletmeler bankaların bu imkanından yararlanarak şirketlerinde kullanmak üzere çok uyguna araçlar satın almaktadır. Özellikle taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler bankanın sağlamış olduğu bu satışlarda aktif olarak yer alır. Maliyetleri daha aza düşürmek isteyen dev şirketler bankaların bu tarz avantajlarından yararlanmaktadır.

 

İcralık Araçlar Alımları İçin Banka Kredisi Kullanabilir mi?

İcradan ihale yolu ile satın almaya hak kazanılan 2.el araçlar için bankalardan kredi kullanmak mümkündür. Bu krediyi alabilmek için icradan satın alınan 2.el aracın yaşının 5 ila 7 arasında olması şartı aranır. 7 yaşını aşmış 2.el araçlar için kredi verilmesi mümkün değildir. Fakat bankalardan çeşitli nedenlerden dolayı kredi alınabilmektedir. Bunların en başında ihtiyaç kredisi yer alır. İhtiyaç kredisinin bir kullanım sınırlandırması bulunmaz. Bireylerin ihtiyaçlarını karşılaması için verilen kredidir. 2.el araç almak isteyen ve parayı bulma konusunda sıkıntı yaşayıp ihtiyaç duyanlar bankaların ihtiyaç kredisinden faydalanabilirler. Araç ve bireysel ihtiyaç olmak üzere bu her iki krediyi alabilmek için aranan diğer şart ise FİNDEKS KKB kredi notu değeridir. Kredi notu istenilen notun aşağısında ise bankalar ne ihtiyaç kredisi nede 2.el kredisi vermektedir. Bu yüzden başvuru yapan kişi başvurmadan önce kredi notunu kontrol edip ondan sonra bankaya başvuru yapmalıdır. Düşük olan kredi notu ile kredi başvurusu yapmak hem kredi notunu düşürecek hem de kredinin çıkmamasına neden olacaktır. İhalede kazanılan 2.el araç için kullanacak kredinin güncel faiz oranını bankadan bankaya değişkenlik gösterir. İşte bankadan satılık araçlar 2023 yılında kredi başvurusu yaparak alındığında bankaların faiz oranları;

  • Temmuz 2022 Araç Kredisi
  • Ziraat Bankası, 48 AY, %1.59
  • Vakıfbank, 48 AY, %1.59
  • TEB , 36 AY, %3.20
  • Yapı Kredi, 48 AY, %2.52
  Kiralık Kasa Nedir? Güvenli midir?

Bu bankalar içerisinde hem en uzun vadeyi hem de en düşük faizli olan banka Vakıfbank’tır. Vakıfbank’tan 2.el araç kredisi alanların geri ödemeleri aşağıda gibidir;

VAKIFBANK 2.EL ARAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI HESAPLAMA

Miktar Vade (Ay) Aylık Ödeme Toplam Maliyet

  • 100.000 TL 24 5.232,17 TL 124.034,01 TL
  • 100.000 TL 36 3.798,38 TL 136.741,86 TL
  • 100.000 TL 48 3.128,93 TL 150.188,90 TL

VAKIFBANK 2.el araç kredisine başvuru yaparak onay alıp almayacağını merak edenlerin tek yapması gereken https://bit.ly/3o739P3 giriş yaparak başvuru formunu doldurması olacaktır. Yapılan başvuru Vakıfbank tarafından değerlendirmeye alınır. Yapılan başvuru olumlu yada olumsuz olsa da tanımlı olan cep telefonuna SMS olarak gelir. Böylelikle şubeye giderek zaman kaybetmek yerine kısa bir işlem ile kredi çıkıp çıkmadığı öğrenilmiş olunulur.

Bankalardan Satılık Araç İhalesi İçin Teminat Bedeli Geri Alınabilir mi?

Bankadan satılık araç 2023 ihalesi için bankaya teminat ödeyenler yada ödemek isteyenler arabayı satın alamaması durumunda ödemiş olduğu bu ödeneği geri alıp alamayacağı konusunda aklında soru işaretleri oluşmaktadır. Şartlara göre ödenmiş olan bu ödenekler alınabilir yada alınamaz. İşte o şartlar ve ödenecek yada ödenmeyecek durumlar;

  • Teklif yapılan ihalede, yaplan teklif diğer tekliflere ya da kazanan teklife göre düşük kalmışsa eğer banka para iadesi yapar.
  • İhale teminat bedelini yatırmış olan kişiler sistem üzerinden istediğini taşıta teklif vermemişse bu durumu bankaya yazılı şekilde bildirmesi durumunda banka para iadesi yapar
  • Banka tarafından ihalesinden vazgeçilmiş yada satışı durdurulmuş bir araç için teklif verdiyse bu durum karşısında banka yine aynı şekilde para iadesi yapacaktır.
  • Yukarıda bulunan durumlar dışında ihalesi kazanıldığı bir araç için verilen süre zarfında satın alma işlemini gerçekleştirmediği takdirde banka para iadesi yapmaz. Banka bu durumu irat olarak kaydedecektir. Bu yüzden verilen süre içerisinde ödeme yapılmasına dikkat edilmelidir.

Bankalardan Satılık Araç İhalesi Nasıl Yapılır?

Bankalardan satılık araç ihalesinde birey beğendiğini araca teklif verdiği anda, bankalara göre değişen sürelerde ihale süreci işlemeye başlar. Bu süre bankaya göre 3 gün ila 6 gün arasında değişiklik göstermektedir. İhale için kalan süre içerisinde araca teklif yaptığın da sistemde yer alan diğer teklif yapacak müşterilere gösterilir. Kişinin dışında teklif yapmak isteyenler basit yollarla kendi bütçelerine göre teklif sunabilirler. Genellikle birçok bankada ihale bitiş süresine 30 dakika ila 1 saat kala yeni bir teklifin gelmesi durumunda süre, kalan süre kadar birkaç kez daha artacaktır. Bankanın şartlarına göre uzayacak olan süre, 3,4 gibi bir tekrarın ardından sona erecek ve en yüksek teklif veren kişi bankalardan satılık araç ihalesini kazanmış olacaktır.

Bankadan Alınan Taşıtlar İçin KDV Ödenir mi?

Bankadan satılık araçlar 2023 yılında elde edinilen araçlar için KDV ödenmeyeceği, Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 243 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca kararlaştırılırmıştır. Bankadan icralık 2.el taşıt satın alırken, bankaların düzenli olarak verdikleri dekontların fatura yerine geçmesinden dolayı, bankalar ekstra bir fatura kesmek zorunda kalmıyor. Bu durumda da KDV yükümlülükleri de bulunmamaktadır. Bankaya böyle bir vergi kesilmediği için araba satın alan kişilerden de bu vergi alınmaz.

Taşıtlar Banka İhalelerinden Taksitle Alınabilir mi?

Bankalar icralık araçları satarken herhangi bir taksitlendirme yapmamaktadır. İnternet siteleri üzerinden girilerek ihale ile alınan araçlar peşin olarak bankaya ödenmelidir. Peşin ödeme yapmayan yada ödemeyi tamamlanmayan kişilerinin kazanmış olduğu bu hak geri alınıp 2.sırada yer alan en yüksek teklifi veren kişiye devredilir. Fakat banka size kredi sunarak sanki taksitle araç almışsınız fırsatı yaratabilir. Tabi bu durumda kişilerin gelir durumuna ve kredi notuna bakılmaktadır.

  Yeni Evim Projesi Kredi Hesaplama

Bankalardan Satılık Araç Almak Avantajlı mı?

Bankalardan taşıt satın almanın avantajları diğer yollara oranla daha avantajlı olduğu birçok kez gözlemlenmiştir. Öyle ki bankadan satılık araçlar 2023 yılında ve 2021 yılında büyük bir ilgi görmüştü r. Spot taşıt piyasasından satın alınacak araçlar, bankalardan satılık araçlara göre daha pahalıdırlar. Fiyat sunduğu avantajların başında yer alır. Hatta bankalardan alınacak icralık 2.el taşıtlar spot piyasaya göre en az yüzde 40 oranında daha ucuz olabilmektedir. Bir galeriden araba alınacağı zaman arabanın sıfır / ikinci el fiyatı üzerine bir de KDV ödenmesi gerekir. Bankalardan alınacak taşıtlarda ise KDV ödenmez.

Bankadan İcralık Araçların Değeri Nasıl Belirlenir?

Bankalardan satılık araçlar 2022 yılında alınmadan önce perde arkasını da bilmekte fayda vardır. İhale öncesi değer belirlenmesi ileriki donemler için avantaj sağlayacaktır. Değer belirleme süreci ve ilan prosedürleri iyi bilinirse yol kazası geçirme şansı düşecektir. Çünkü hangi araç satın alınmalıdır hangi araçtan uzak durulması gerektiğini bilmek için gerçekleşen bu süreci bilmek gerekir. Aşağıda aracın değer belirlenme aşaması yer almaktadır.

  • Satışa çıkarılacak icralık araca ait bilgiler ilgili kurumlardan bir yazıyla icra müdürlükleri tarafından istenir.
  • Değerin tespit edilmesi için bilirkişi görevlendirilir.
  • Bilirkişi yani eksper, kendisine gönderilen bilgiler üzerinden araştırma yaparak incelemesini yapar ve bir bilirkişi raporunun oluşturur.
  • Raporda tespit edilen muhammen bedel artık aracın satışında önemli bir rol alacaktır. Ortaya çıkan bu rapor borçluya, alacaklıya ve tapu kaydında adı geçen kişilere tebliğ edilir.

Bankalardan satılık Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bankadan satılık araçlar 2023 yılında alınırken bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Bunların başında ise bankaların hazırladıkları satış sözleşmeleri yer alır. Beğenilen aracı satın alırken hasar, trafik kaydı, sicil bilgileri gibi tüm detayların araştırılması gerekir. Kusurlu araçlara dikkat edilmeli ve kaçınılmalıdır. Özellikle araç satış sözleşmelerinde bu noktaya vurgu yapılır ki ilerleyen süreçlerde herhangi bir sıkıntı çıkmaması için. Bu ve benzer noktalara dikkat edilmeden ihaleden alınan icralık 2.el araçların sorumluluğu bankaya değil alan kişiye yüklenir.

Ayrıca teklif sürecinden sonra bir kusur tespit edilmesi durumunda teklifin geri çekmesine de izin verilmeyebilir. Bu durumda bu kusurların giderilmesi için bankaya talepte bulunulması veya itiraz edilmesinin de önü kapatılmış olur. Bu yüzden de teklif öncesinde mutlaka araç satış sözleşmesi okunup ondan sonra imzalanmalıdır. Sadece bankanın yada arabanın satış yapıldığı İnternet siteleri üzerinde yer alan fotoğraflara itibar edilmelidir. Bunun dışında kalan alanlarda fotoğraflar üzerinden oynama yapılabilir. Buda araba üzerinde yalancı bir pozitif erki yaratır. Buna maruz kalmamak için resmi siteler baz alınmalıdır.

Bankadan İcralık Taşıt İhalesi Sonrası İhaleye İtiraz Edilirse Ne Olur?

Bankadan icralık taşıtlar satışı yapıldıktan sonra yapılan ihalelere itiraz edilebilme hakkı kişilerin en doğal hakları arasında yer alır. Kişi kendine yada bir başkasına ihale sırasında usulsüzlük yapıldığını düşünürse “İhale Fesih Davası” açabilir. Tabi ki bununda bir süresi bulunmaktadır. Kişilerin bankadan satılık araçlar 2023 yılında almış olduğu araçların usulsüzlük itirazı ihale sonlandıktan sonra 7 gün içerisinde yapması gereklidir. 7 gün ü aşan itirazlar dikkate genellikle ispatlı olmadığı sürece alınmaz. Aynı zamanda isteyen ihale katılımcıları satışa da itiraz edebilme hakkına da sahiptir.. Bu süre diğerine oranla 1 yıllık gibi bir uzun bir süreyi kapsamaktadır. İhaleye itiraz sürecinden devam edecek olunursa ihaleye fesat karıştığı, şeffaflık ilkesinin zedelendiği düşünülüyorsa, ihaleye girişler engellenmişse ilgili mahkemelere dava açılarak itiraz edilebilir.

Davalar ilgili mahkemelerce 20 gün içinde görülür. Yukarıda yer alan durumlardan birinin tespit edilmesi durumunda, mahkeme ihaleyi iptal eder. Bu süreç davayı açan kişiyi de yıpratan ve mağdur eden bir durumdur. Bu tarz mağdur durumlara düşmeden önce araç ihaleleri, İhaleye giren araçlar ve ihale şartnamesi dikkatle incelenmelidir. Bu tarz durumlar çok nadir şekilde karşılanır fakat her zaman her koşulda dikkat etmeye özen gösterilmelidir.

Bankadan Satılık Araçlar 2022 Makalemizin sonuna geldik! Bu tarz makaleler için Yorumlar kısmında görüşlerinizi görmek isteriz. Ayrıca Bu tarz daha fazla makale için https://www.finanskredisi.com/ sitemizi güncel olarak takip edebilirsiniz.

 

Etiketler: