yandex-izleme
FinansKredisi.com

Bitcoin güvenilir mi ? Nelere dikkat etmeliyiz!

2.666
Bitcoin güvenilir mi ? Nelere dikkat etmeliyiz!

Bitcoin güvenilir mi veya güvenli mi?

Türkiye genelinde bir çok kişinin 2021 temmuz ayı itibari ile inanılmaz katlaranak büyümesi ile dikkatleri çeken bitcoin’i bir yatırım aracı olarak görüp değerlendirme yapmak üzere araştırmalar yapıyorlar. Herkes artık biliyor bitcion bir kripto para birimi devletler tarafından yada bankalar tarafından yönetilemez tamamen kullanıcıların alım satımları ile çeşitli söylentiler üzerine düşüp çıkabilen bir elektronik para peki sizce bu para güvenli mi ?

Bitcoin güvenli mi ?

Hemen hemen tüm devletlerin bitcoin yada benzeri kripto paraların güvenli olmadığını her an ne olacağının belli olmadığı dijital dünyaya atılan gerçek paranızın kaybolabileceğini yada hacklenebileceğini söylüyorlar ve bunun üzerine sürekli dikkat çekiyorlar.

Bitcoin kullanıcıları ise bu tarz yorumların devletler tarafından yönetilemediği ve ellerinde rahatlıkla kontrol edemedikleri istedikleri zaman yükseltip istedikleri zaman düşüremedikleri ve herhangi bir kazançları olmadıkları için bu şekilde yorumladıklarını dile getiriyorlar.

Peki size göre kim haklı lütfen yorumlarda belirtin bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyoruz.

Bitcoin güvenli bir yatırım aracımıdır cevabınız evet yada hayır ise neden bu şekilde düşünüyorsunuz.

Bizim fikrimiz ise tamamen güvenilir demesekte çeşitli sistemler sayesinde güvenilir olabiliyor örneğin paranızı bir Türk borsasına yatırıp oradan işlem yaparsanız ilk yatırdığınız parayı güvene almış olacaksınızdır yabancı bir borsada ise paranızı geri alabilmek için çok zorlanır belkide alamayabilirsiniz ve paranızı TL ‘ye çevirip çekmek için ise komisyon üzerine komisyon kesildiği için paranız özetle çöp olacaktır ancak! unutmamak gereken bir şey var hızlı yükseliş gösteren bitcion sayesinde ne kadar komisyonda kesilse iyi bir borsa oyuncusu yada yatırımcısı iseniz bu gibi al sat durumlarından hiç bir zaman etkilenmeyeceksinizdir.

Son zamanlarda oldukça popüler olan Bitcoin sanal bir para birimidir. Fakat bu kripto para birimine olan talep o kadar büyük etki yarattı ki herkes Bitcoin’in kısa sürede nasıl bu kadar değer kazandığını anlamaya çalışıyor. Peki, Bitcoin nedir ve güvenilir bir yatırım aracı mıdır? 

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, yetkisi olmayan, merkezi olmayan bir yapıda çalışan, üçüncü kişilerin rızası olmaksızın kişiden kişiye doğrudan aktarılabilen ve kayıtları elektronik/dijital ortamda saklanan bir para veya değer türü olarak tanımlanabilir. Merkezi olmayan ve dağıtılmış bir yapıda güvenli depolama ve iletim için blok zinciri ağında kriptoloji teknolojisi ile sağlandığı için kripto para olarak da adlandırılır.

Bitcoin’in en önemli özelliği, aracısız olarak kişiden kişiye aktarılabilmesidir. Bu bakımdan nakit veya altın gibi fiziki değerli eşyalara üstünlük sağlar. Aslında diğer elektronik/dijital para türleri merkezi bir komisyoncu gerektirir; Örneğin, para yalnızca bir bankadaki bir banka hesabında tutulabilir veya başka bir bankaya aktarılabilir. Bu tür sistemlerde merkezi aracıların güvenilir olması gerekir. Aracı güvenilir değilse, saklanan veya gönderilen paranın güvenliğinden söz edilemez. Bitcoin veya kripto para birimleri, güvenli olması gereken bir aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldırarak finansal sistemde yeni bir dönem başlattı.

  Paykasa Kart İle Kredi Kartlarının Kıyaslamaları

Bitcoin’in Kısaca Tarihi

Bitcoin’in çalışma teorisi ilk olarak 31 Ekim 2008’de Satoshi Nakamato tarafından “Bitcoin: A Peer-to-Peer Elektronik Para Sistemi” makalesinde Kriptoloji Tartışma Listesinde tanıtıldı. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da başlatıldı. İlk bitcoin transferi, bitcoinlerin geliştirilmesine yardımcı olan Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleşti. İddialar daha sonra Hal Finney’nin aslında Satoshi Nakamoto olduğu ortaya çıktı. İlk bitcoin alımı 22 Mayıs 2010’da Laszlo Hanets adlı bir kullanıcının 10.000 bitcoin karşılığında bir pizza satın almasıyla yapıldı. Bitcoin blok zinciri ilk olarak 3 Ocak 2009’da Finlandiya’nın Helsinki kentindeki bir sunucu aracılığıyla başlatıldı. Bilinen ilk Bitcoin alımı 22 Mayıs 2010’da BitcoinTalk forumunda Laszlo Hanets adlı bir kullanıcının 2 pizza için 10.000 Bitcoin ödemesiyle yapıldı. Bitcoin Pizza Günü her yıl 22 Mayıs’ta kutlanır.

Bitcoin Yapısı

Bitcoin, merkezi olmayan bir çerçevede geliştirilen Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) ile çalışır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu sistem farklı bilgisayar sistemlerinde saklanan bir deftere benzetilebilir. Bitcoin bakiyeleri ve Bitcoin adreslerine yapılan transferler blok zincirinde saklanan bu kitapta saklanır. Verileri büyük miktarlarda dağınık kopyalar halinde depolamak, yalnızca verilerin kurcalanmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda verilerin her zaman kullanılabilir olmasını da sağlar. Verilerin içeriğini uygun olmayan bir şekilde değiştirmenin tekniği, verileri birleştirmektir. Geçmişte bloklardan birinde değişiklik yapılmışsa bu ve sonraki tüm bloklar bu yöntem sayesinde gücünü kaybeder yani zincir kırılır. Bu şekilde sistem kendisini illegal değişikliklere karşı korur. Bitcoin’i bu kadar özel yapan şey, merkezi olmayan yapısı ve blok zinciri teknolojisi ile çalışması sayesinde yaratılan güvendir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Madencilik terimi, Bitcoin üretim aşaması için kullanılır. Aslında madencilik olarak bilinen şeyi, bilgisayarınızda oynadığınız veya bir sayı samanlığında sayılardan oluşan bir iğne bulduğunuz bir şans oyunu olarak düşünebilirsiniz. Aramalarınızın her birinin bilgi işlem gücünüzle doğru orantılı olduğunu varsayalım. Yani ne kadar fazla işlem gücü koyarsanız, iğneyi samanlıkta bulma olasılığınız o kadar yüksek olur.

  Finans İçin Fon Veya Sermaye Toplama Süreci

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoinler için yapmanız gereken ilk şey sanal bir cüzdan oluşturmaktır. Bu sanal cüzdanı, mobil cihazlarda, bilgisayar ve tabletlerde oluşturabilir veya online web servislerini kullanabilirsiniz. Kişi başı cüzdan limiti yoktur. İstediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz cüzdan için kişisel bilgilerinizi vermenize gerek yoktur. Oluşturduğunuz bu sanal cüzdan, almak, göndermek ve hatta alışveriş yapmak için kullanılabilir.

Bitcoin sistemindeki ödemeleri doğrulamak için açık anahtar şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan noktaya ağ bağlantısı ve iş kanıtı gibi teknolojiler kullanılır. Bitcoin’ler fatura adresinden alıcı adresine gönderilir, imzalanır ve şifrelenir. Her işlem ağda duyurulur ve blok zincirinde yerini alır. Bu nedenle eklenen bitcoinler birden fazla kullanılamaz. Bu teknolojiler ile Bitcoin, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sunar.

Bitcoin’i Değerli Kılan Nedir?

Herhangi bir finansal varlıkta olduğu gibi, Bitcoin’i değerli kılan arz ve talep dengesidir. Değerini korumaya çalışan Bitcoin’i tanıtan bir kurum olmadığı için değeri tamamen serbest bir piyasada arz ve talep dengesi tarafından belirlenir. Bu bakımdan en çok altın, gümüş, değerli taşlar veya değerli metaller gibi emtialara benzer. Bu nedenle dijital mal/dijital mal olarak da adlandırılabilir.

Bitcoin’in arzı, yazılımında belirtilen çeşitli kurallarla sınırlıdır. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da yayına girdiğinde, Bitcoin olmadan dolaşmaya başladı ve sisteme katılan ve blok zinciri yöneten kişilerden birine her 10 dakikada bir 50 bitlik bir ödül rastgele dağıtıldı. Bitcoin yaratmanın tek yolu blok zincirini yöneten yazılımı çalıştırmak olduğundan, bu süreç Bitcoin madenciliği olarak da bilinir. Bu şekilde, sistemin işleyişi, onu işleten insanlar için kar üreterek ve bitcoin varlıklarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak garanti edilir.

Bitcoin’in Finansal Açıdan Durumu

Bitcoin ödülleri dağıtılır, bu nedenle sisteme giren bitcoin sayısı, çıkarılan her 210.000 blokta (kabaca her 4 yılda bir) yarıya düşer. Şimdiye kadar (Ekim 2020) toplam 18,3 milyon bitcoin dağıtıldı ve Mayıs 2020’de fiyat 6,25 bitcoine düştü. Bu, Bitcoin’in yıllık enflasyon oranının %7 civarında olduğu anlamına geliyor. Kar tutarının yarıya indirilmesi her 4 yılda bir tekrarlanır ve 2140 yılında 21 milyon bitcoine ulaşıldığında bitcoinlerin sisteme yeni girişi yani teslimatı tamamen durdurulacaktır. Arzını altınla karşılaştırırsanız, bitcoin arzının çok daha sınırlı olduğu ve fiyat artışıyla artmadığı ortaya çıkıyor, bu nedenle fiyat artışı üzerinde olumsuz etkisi olan arz artışı hakkında herhangi bir geri bildirim yok, çünkü altın meselesidir.

  Hangi Bankalar Gümüş Satıyor?

Elbette bir finansal varlığın değerli olması için sunduklarını daraltmak yeterli değildir. Aynı zamanda talep olması gerekiyor, yani talep yaratan kullanım alanlarının olması gerekiyor. Hacim açısından Bitcoin’in en fazla kullanıldığı alanlar:

  • Ulusal / uluslararası para transferleri
  • Ödeme işlemleri
  • Yatırım / değer deposu
  • Kripto para birimleri dünyası için referans para birimi

Bitcoin’in popülaritesinin son yıllarda çarpıcı bir şekilde artmasına rağmen, dünyadaki çok az insan hala Bitcoin ve kripto para birimlerinin gerçek faydalarını ve değerini biliyor.

Bitcoin Güvenli mi?

Bitcoin’in en önemli özelliklerinden biri de oldukça güvenli bir ödeme aracı olmasıdır. Bitcoin’in üzerine inşa edildiği blok zinciri teknolojisi, siber davetsiz misafirler tarafından yapılan işlemler için geleneksel ödeme yöntemlerinden çok daha güvenli bir ekosistem sağlar. Blok zinciri ağında gerçekleştirilen işlemler, şifreleme algoritmaları kullanılarak geri döndürülemez ve kalıcı olarak ağa eklenir. Yapılan her işlem ağ üzerindeki tüm bilgisayarlara duyurulur ve başkalarının parasını harcaması gibi problemlerin önüne geçilir.

Bitcoin Neden Güvenli?

Bitcoin, blockchain teknolojisi ile çalışan dijital bir para birimidir. Blockchain teknolojisi, tüm işlemlerin kaydedildiği ve bloklardan bir araya getirildiği bir sistemdir. Örneğin bir Bitcoin transfer işlemi yaparken, işlemin her adımında gönderenin adı ve alıcının adı gibi bloklar oluşturulur. İşlem bittiğinde bloklar şifrelenir ve bu şifreler kırılamaz. Bloklar bağlantılı olduğu için blok değiştirilemez. Bir bloğu değiştirmeden önce bloklarda değişiklik yapmanız, yani tüm zincirde değişiklik yapmanız gerekir. Bu durumda bloklarda hemen fark edilen bir uyumsuzluk vardır. Bu nedenle, Bitcoin işlemlerini değiştirmek veya çalmak imkansızdır. Bu yüzden bitcoin güven açısından ileridedir.

Blockchain teknolojisi şeffaftır, biriken bloklardaki işlemleri herkes görebilir, ancak kullanıcının kimliği gizlenir ve sayılarla gösterilir. Bu özellik ayrıca kullanıcılar işlemleri izlerken veri koruması sağlar. Şeffaflık ayrıca, dünyanın her yerindeki kullanıcıların, hırsızlık girişimi gibi Bitcoin ağında ortaya çıkabilecek sorunlardan kaçınmasını sağlar. Bitcoin, merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Herhangi bir kurum, kuruluş veya kişi tarafından işletilir. Bitcoin’in blockchain teknolojisi ile çalışması ve merkezi olmayan bir yapıya sahip olması Bitcoin’i güvenli kılan özelliklerdir.