yandex-izleme
FinansKredisi.com

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?

1.651
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik belgesi almak için izlenmesi gereken adımlar bulunur ve gerekli şartlar da tamamlandıktan sonra girişimcilik belgesi alınabilir. KOSGEB girişimcilik belgesi almak için öncelikle yine KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimine gidilmesi ve yüzde 80 oran ile katılım gösterilmesi gerekir. Bu eğitimine katılan ve başarı ile tamamlayan kişilere KOSGEB tarafından girişimcilik eğitimi katılımcı belgesi verilir. Kişilerin yapması gereken ilk işlem KOSGEB sistemine girerek kayıt işlemlerini tamamlamak olmalıdır.

KOSGEB Nedir?

KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının kısaltmasıdır. KOSGEB tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra girişimciler, kadınlar, gençler ve işletmeciler de desteklenir. Bu destekler arasında hem maddi destekler hem de kapasite geliştirme programları bulunur. Kapasite geliştirme programları, KOSGEB’in önemli avantajlarından biridir. Bir işletmenin nasıl kurulacağı başta olmak üzere girişimciliğe de değinilen eğitimler bulunur. Kapasite geliştirme programları işletmedeki bireyleri doğrudan etkileyen ve bireysel gelişim için öğrenme alanı açan önemli bir unsurdur. KOSGEB’in maddi destekleri ise hibe ve kredidir.

KOSGEB Hibesi Ne Kadar?

KOSGEB hibesinin alt ve üst limiti bulunur. KOSGEB’e yapılan başvurular genellikle hibe ve kredi desteğinden yararlanmak içindir. Hibe ve krediyi alabilmek için öncelikle KOSGEB tarafından verilen Girişimcilik Eğitiminin tamamlanması istenir. Eğitim başarı ile tamamlandıktan sonra en fazla 370 bin Türk lirasına kadar KOSGEB hibesi alınabilir. 50 bin ila 370 bin arasında değişen KOSGEB hibesi, kuruma geri ödenmez. Eğer KOSGEB üzerinden kredi alınmış ise kredinin belirlenen vade sürecinde geri ödemesinin yapılması gerekir. KOSGEB tarafından sağlanan devlet destekli kredilerin büyük bir çoğunluğu sıfır faizlidir.

KOSGEB Hangi İşlere Destek Veriyor?

KOSGEB’in desteklediği işler sektörlere göre farklılık gösterir. Her sektör için ayrı belirlenen program ve destekler bulunur. Bu destekler arasında ekipman, kredi, hibe ve eğitim yer alır. Eğitimler ile işletmecilerin kapasiteleri geliştirilerek daha sürdürülebilir bir işletme bilgisi alırlar. En çok destek verilen alanların başında inşaat, ulaştırma, depolama, perakende ve toptan sektörler yer alır. KOSGEB kurumsal desteklerin yanı sıra bireyleri de desteklemektedir. Bu noktada özellikle girişimciler ve kadınlara yönelik özel destekleri iş gücünü arttırmak üzerine yoğunlaşır.

  Kosgeb Hibe Kredisi Nasıl Alınır ?

KOSGEB Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

KOSGEB girişimcilik belgesini alanlar eğitimi tamamlayan ve KOSGEB’e kayıtlı olan kişilerdir. KOSGEB desteğinden yararlanmak için gerekli şartların tamamlanması gerekir. Şartları tamamlayanlar hem KOSGEB desteklerinden yararlanabilir hem de girişimcilik belgesini alabilirler. KOSGEB girişimcilik belgesini alan kişiler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olanlar
  • 18 yaşını doldurmuş olanlar
  • Terör bağlantısı bulunmayanlar
  • Daha önce KOSGEB’den yararlanmayanlar
  • Daha önce KOSGEB eğitimi almayanlar

KOSGEB’in girişimcilik belgesini almak için başvuru hakkı bulunan kişilerdir. Bu şartlara uyum sağlayan kişiler KOSGEB sistemine kaydolarak girişimcilik belgesi için başvuru yapabilir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

KOSGEB girişimcilik belge sorgusu e devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilir. E devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra KOSGEB sayfası açılmalıdır. KOSGEB menüsünden ise “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” ekranına ulaşılması gerekiyor. Bu sayfadan kolayca sorgu yapılarak KOSGEB Girişimcilik Belgesine ulaşılabilir. Belgeye ulaştıktan sonra yine aynı sayfa üzerinden yazdırılabileceği gibi cihaza da indirilebilir. Cihaza indirilen belgelerin çevrim dışı kullanma özelliği bulunur. KOSGEB girişimcilik belgesini sorgulamak için e devlet sistemine girerken kullanılacak giriş yöntemleri şunlardır:

  • Şifre
  • Mobil imza
  • E imza
  • Kimlik kartı
  • İnternet bankacılığı

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Geçerlilik Süresi

Girişimcilik belgesi süresi 10 yıllıktır. 2010 ve 2020 yılları arasında girişimcilik eğitimi alarak dersleri başarı ile tamamlayan kişilere girişimcilik katılım belgesi verilmiştir. 2010 ve 2020 yılları arasında alınan tüm belgelerin geçerlilik süresi 2020’nin aralık ayına kadar idi. 2022 yılında alınan yeni belgelerin ise en az 1 yıllık kullanma süreleri bulunuyor. Eğer aktif olarak kullanılan ve yönetilen bir işletme var ise girişimcilik belgesi 5 seneye kadar kullanılabilir oluyor. Girişimcilik belgesinin geçerlilik süresi ile ilgili bilgilendirme KOSGEB yetkilileri tarafından düzenli aralıklar ile yapılır.

KOSGEB Uzaktan Eğitim ve Öğrenme Yönetim Sistemi

KOSGEB eğitim sistemi uzaktan eğitim ve öğrenme yönetimi olarak da bilinir. KOSGEB’in verdiği eğitimler pandemi koşullarından dolayı fiziksel (sınıf) ortamından dijital ortama taşınmıştır. Korona virüse kadar olan süreçte tüm eğitimler yüz yüze sınıflarda verilmekteydi. Sağlık önlemleri açısından dijital platformlara taşınan eğitimler çevrim içi araçlar ile yönetilecek şekilde tekrar tasarlanmıştır. KOSGEB eğitimini almak ve ders kayıtlarına ulaşmak için uzaktan eğitim ve öğrenme yönetimi sisteminin kullanılması gerekir.

  Kobi ve Esnaf Kredisi Nedir Kimlere Verilir

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Başvuru Evrakları

KOSGEB girişimcilik başvuru belgeleri girişimcilik sertifikasını almak için yetkililer tarafından talep edilir. KOSGEB belgelerini tamamlayan kişiler, başvurularını gerçekleştirerek eğitim alabilir. Eğitimin ardından ise girişimcilik belgelerini almalarına izin verilir. KOSGEB girişimcilik belgesini verebilmek için başvuru sahiplerinden şu belgeleri talep eder:

  • KOSGEB sistemine kayıtlı olunduğunu gösteren belge
  • E- devlet başvuru belgesi
  • E- devlet başvuru belgesi çıktısı
  • Dilekçe

Pandemi önlemlerinden dolayı eğer dijital eğitim alınacak ise herhangi bir belge olmadan sadece e – devlet üzerinden başvuru yapılması yeterlidir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Avantajları

KOSGEB girişimcilik belgesinin yararları arasında hibe ve kredi desteği yer alır. KOSGEB’den girişimcilik belgesi alan kişilere 150 bin Türk lirasına kadar geri ödemesiz maddi destek verilir. Ayrıca iş planları ile ilgili kredi ihtiyacı olanlara da sıfır faizli kredi seçeneği sunulur. KOSGEB’in verdiği girişimcilik belgesi sadece Türkiye’de değil birçok ülkede geçerli olan uluslararası bir belgedir. Bu neden ile de Türkiye dışında girişimcilik ile uğraşacak kişiler KOSGEB girişimcilik belgesi alarak kendilerini daha kalifiye hale getirebilir.