yandex-izleme
FinansKredisi.com

Findeks Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

1.666
Findeks Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Findeks kredi notu sorgulama ekranına ulaşmak için findeksin kendi internet sitesi kullanılabileceği gibi bankalar ile de iletişim kurulabilir. Findeks kredi notunu sorgulamak için belirli bir miktarda ödeme yapılması gerekir. Normalde kredi notu ve findeks puanı gibi bilgiler tüketicilere sunulan bilgiler değildir. Bu bilgiler sadece banka veri tabanında bulunur ve kullanıcıya puanı hakkında detaylı bilgi verilmez.

Kredi notundan biraz daha farklı bir sisteme sahip olan findeks kredi notu ise daha kolay öğrenilebilir. Findeks kredi notunu öğrenmek için kullanılan bankanın eğer var ise risk raporu bölümü kullanılabilir. Mevcut bankanın risk raporu yok ise findeks risk raporu olan bankalardan da işlem yapılabilir. Findeks kredi notu sorgusu bankaların dijital kanalları aracılığı ile kolayca yapılabilir.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notunun açıklamasına bakıldığı zaman normal kredi puanından farklı olduğu görülür. Findeks kredi notu, bireylerin on iki aylık borç durumlarını ve bu borçlarını ödeyip ödeyemeyeceklerine dair bilgi verir. Findeks kredi notu hakkında bilgi almak için banka ile iletişime geçilebileceği gibi online kanallardan da sorgulama yapılabilir. Bankadan yapılmayan işlemlerden ek ücret talep edilebilir. Findeks kredi notu, kişilerin sadece kredi alacakları noktada devreye girmez. Özellikle bütçesi yüksek alanlarda ve her gün yapılmayan satın alımlarda findeks kredi notu önem taşır. Findeks kredi notu aşamaları şunlardır:

  • En riskli
  • Orta riskli
  • Az riskli
  • İyi
  • Çok iyi

Findeks kredi notu iyi ve çok iyi olan kişiler sorunsuz kredi çekebilir ve yüksek miktarda yapılacak olan satın alımlarda problem yaşamazlar. Bu beş kategorinin ayrıca renk kodları ve numaraları da bulunur.

Findeks Kredi Notu Ne İşe Yarar?

Findeks kredi notunun işlevi borç ödeme ihtimallerinin öğrenilmesi üzerine kurgulanmıştır. Findeks kredi notuna bakılarak öğrenilebilecek bilgiler şunlardır:

  • Kişinin 12 ay içerisindeki borçlarını ödeme durumu
  • Kişinin borç ödeme alışkanlıkları
  • Kredi ve borç kullanma yoğunluğu
  • Kişinin kredi için uygunluğu
  • Kişinin kredi için risk durumu
  İş Kurma Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Gibi bilgilere ulaşmak için findeks kredi notu kullanılır. Findeks kredi notu ile kredi başvurusu yapan kişilerin ödeme alışkanlıkları ortaya çıkarılabilir. Findeks kredi notunun farklı oranları vardır ve bu oranlara bağlı hesaplama yapılır. Örneğin kredinin geri ödenmesine yönelik alışkanlık, findeks kredi notunu yüzde 45 etkiler. Findeks kredi notunu yüzde 5’lik oran ile en az etkileyen madde ise daha yeni alınan ve henüz ödenmeye başlanmamış olan kredilerdir.

Findeks Kredi Notu E – Devletten Öğrenilir Mi?

findeks kredi notu

findeks kredi notu

E – devlet findeks kredi notu öğrenilmesi için uygun bir platform değildir ancak başvuru yapılabilir. Hızlı öğrenmek için bankalar ve findeks kredi notu için kullanılan kanallar tercih edilebilir. E – devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği aracılığı ile risk merkezi rapor başvurusu yapılabilir. Risk merkezi rapor başvurusu yapmak için e – devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” sekmesinden rapor başvurusu yapılabilir. Yoğunluk durumuna bağlı olarak rapor, kişiye kısa mesaj ile bildirilecektir. E – devlet üzerinden yapılan risk merkezi rapor başvurusu günde 1 adet oluşturulabilir.

Ayda ise en fazla 4 adet rapor oluşturulmasına ve sorgu yapılmasına izin verilir. Rapor hazırlandığı zaman rapora ulaşmak için başvuru numarası ve kimlik numarası ile işlem yapılmalıdır. Bunların yanı sıra sisteme girilmesi gereken rapor şifresine ise sağ altta yer alan şifre gönder butonundan ulaşılabilir. Şifre kişinin telefon numarasına kısa mesaj ile gönderilir ve 24 saat içerisinde sadece 1 kere şifre alınmasına izin verilir.

Risk Raporunda Kredi Notu Nerede Yazar?

Risk raporu kredi notu veren bir belge değildir. E – devlet üzerinden alınan Risk Merkezi Raporunda kredi notu ya da findeks bilgisine rastlanmaz. Findeks kredi notu almak ya da sorgulamak için banka şubelerinin kullanılması gerekir. Her bankanın findeks kredi notu sorgulama ekranı ve platformları farklılık gösterse de genellikle resmi internet siteleri aracılığı ile kredi notu öğrenilmesine izin verilir. Kredi notunu öğrenmek için cüzi miktarlarda ödeme yapılması da istenebilir.

  Devlet Destekli Patpat Nasıl Alınır?

Kredi Almak İçin Puan Kaç Olmalı?

Kredi puanı farklı renk ve kelimeler ile de sınırlandırılmıştır. Çok kötü (çok riskli) kategorisinden çok iyi (risksiz) kategorisine kadar yükselme yapılır. Kredi puanları 5 kategoriden oluşur ve iyi ve çok iyi olan kredi notları daha rahat kredi alabilirler. Çok kötü ve kötü sınıfında bulunan kredi notları ise risk oranı fazla olduğu için kredi alamayabilir. Orta seviyede yer alan kredi notlarından ise kefil ya da ipotek istenebilir. Kredi puanları şu şekildedir:

  • En riskli 0 – 699 puan arası
  • Orta riskli 700 – 1099 puan arası
  • Az riskli 1100 – 1499 puan arası
  • İyi 1500 – 1699 puan arası
  • Çok iyi 1700 – 1900 puan arası

Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Kredi puanı yükseltmek için bankalar ve finans uzmanları tarafından önerilen bazı unsurlar bulunur. Bu unsurlara bağlı olarak kredi puanı kademeli artış gösterebilir ancak kredi puanı yükselmesi kısa süre içerisinde olmaz. Kredi puanı yükseltmek için uygulanabilecek bazı öneriler şunlardır:

  • Fatura gibi ödemeleri otomatik ödeme talimatına bağlamak
  • Banka ile olan ilişkileri düzenli ve sağlıklı tutmak
  • Kredi, kredi kartı ve diğer bankaya dair olan ödemeleri zamanında yapmak
  • Mümkünse borçları tarihinde ödemek
  • Sadece asgari tutarı ödememek

Kredi puanını yükseltebilecek işlemler arasında yer alır. Bir kişinin banka ile olan ilişkisi ne kadar düzenli ise kredi puanı da zaman içerisinde paralel olarak yükselir. Findeks kredi notu da bu etkenlere bağlı olarak yükseliş gösterir.